27 Nisan 2008 Pazar

‘Dengeleri’ değiştireyim derken

11 Mart 2008

İMECE'de, 31 Ekim 2007 tarihinde, sevgili Mehmet Deniz Karakışla'nın Karadeniz'de Değişen Dengeler ve Türkiye adlı bir yazısı yayımlanmıştı. Bu yazıda bölgesel ve sonrasında küresel boyutlarda görülmesi olası dengeler üzerine kimi -yerinde- tahliller mevcuttu.(İlgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz.)

Bendenizin bu yazıya yaptığı yorumda; uluslararası bir proje olan, Kafkasya-AB flörtlü doğalgaz taşınması projesi 'Nabucco projesinden' söz açılmıştı. O yorumda;

"...kısaca, nabucco projesi; kazakistan ve türkmenistan gazının hazar denizinin altından geçirilerek, Türkiye yolu ile AB ülkelerine ulaştırılmasıdır. Fakat Rusya, proje hayata geçmeden Türkmenistan ve Kazakistan ile bir antlaşma imzalayarak, mevcut yolu kendi topraklarından geçirmek istemesiyle, Türkiye oyun dışı bırakılmak istenmiştir diyebiliriz..." demişimdir.

Bu proje ile yapılmak istenen, Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılarken yüz-göz ve bağımlı olduğu Rusya tekelinden kurtulmak istemesidir...

Tam da bu konuda; Türkiye, AB ile olan "enseye şaplak..." samimiyetinden ve 'olur da yaranırım, beni de alırlar' mantığının getirdikleriyle bu projeye kucak açmaktadır. (Başka türlü bir çıkar ilişkisi varsa da -hani bizim kârımıza-, bizlere söylenmediğinden, bihaberiz.) Öyle ki, Rusya'nın dengeleri korumak ve tekeline sokulan çomağı engelleme adına yürüttüğü politikaları istişare etmek üzere, bir nevi arabuluculuk göreviyle Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya'ya gidiyor. Sonrası Milliyet gazetesinin 22 Şubat 2008 tarihindeki haberinde şöyle anlatılmakta:

"...Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın 19-20 Şubat tarihlerinde gerçekleştirdiği Moskova ziyareti sırasında talep etmesine rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den randevu alamadığı öğrenildi. Babacan'ın Avrupa'nın Rusya hattına alternatif olarak kurulmasını istediği NABUCCO enerji hattına Rusya'nın da gaz temin etmesi önerisini (arabuluculuk adına getirilen teklif) Moskova'ya ilettiği bildirildi."

"...Babacan'ın Rus meslektaşı Lavrov ile yaptığı görüşmede Avrupa'yı doğalgaz ihtiyacının karşılanmasında Rusya tekelinden (mevcut durum, Avrupa'nın istemediği bu) kurtarması öngörülen Nabucco doğalgaz projesine Rusya'nın da gaz temin etmesi önerisini iletmesi 'dikkat çekti' (bu ne biçim iştir!' demek istiyor gazete). Lavrov'un öneriye 'değerlendirip yanıt verelim' karşılığını verdiği öğrenildi."

Şimdi, değerlendirme sizin... Dengeler bu kadar basit ve laubali bir acemilikle değiştirilir mi? Küçük düşmek de cabası... değil midir?İlerleyen günlerde nasıl bir yol izlenecek, göreceğiz.

Yusuf Gürer

Hiç yorum yok: